Aan de slag met een eetbare tuin: tuinontwerp, plantseizoen en meer

Eetbare tuin tuinontwerp moestuin

Een eetbare tuin is een perfecte manier om je buitenruimte niet alleen mooier, maar ook functioneler te maken. Of je nu droomt van fruitbomen, een moestuin of een weelderige kruidenhoek, een goed doordacht plan helpt je om stap voor stap jouw eetbare paradijs te realiseren.

In dit blog bespreek ik hoe je begint, wat je kunt planten en waarom het nú een goed moment is om aan de slag te gaan.

Wat is een eetbare tuin?

Een eetbare tuin is een tuin waar je ook ruimte maakt om gewassen zoals groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen te kweken. Dit type tuin is niet alleen duurzaam en gezond, maar ook verrassend veelzijdig. Van een bescheiden moestuinbak tot een complete voedselbos-look, er is van alles mogelijk!

Waarom een eetbare tuin?

Een eetbare tuin biedt talloze voordelen, steeds meer mensen hebben eetbare planten in hun tuin. Het is niet voor niets een van de voorspelde tuintrends voor het jaar 2025:

  • Lekker en vers: Zelf gekweekt voedsel smaakt nou eenmaal veel lekkerder dan de producten die je bij de supermarkt koopt. En verser kan bijna niet!
  • Duurzaamheid: Minder voedselkilometers en verpakking. Doordat je je veel meer bewust van de seizoenen wordt, is er een grote kans dat je aankoopgedrag in de supermarkt ook verandert met een positieve impact tot gevolg. 
  • Gezondheid: Je kweekt voedsel zonder pesticiden of kunstmatige toevoegingen. En hoe verser de groente, fruit en kruiden zijn hoe meer van de voedingswaarden zijn behouden.
  • Hobby: Een eetbare tuin aanleggen en deze onderhouden is een hele leuke en gezonde hobby, want naast de voordelen van het eten uit eigen tuin is het voor je mentale gezondheid ook heel goed om met planten bezig te zijn.
  • Zelfvoorzienend zijn: Oké, om helemaal zelfvoorzienend te zijn heb je naast heel veel ruimte vooral ook heel veel tijd nodig. Maar zelfs een gemiddelde tuin in een woonwijk kan je al voorzien van verschillende verse ingrediënten voor een heerlijke maaltijd.
  • Groene vingers: Als je in je tuin bezig bent met het groeien van voedsel kweek je vanzelf groene vingers.

Wil je direct starten, maar weet je niet waar te beginnen of vind je het gewoon fijn als er iemand meedenkt? Tijdens een Tuinconsult help ik je met een praktisch en persoonlijk advies over jouw eetbare tuin.

Het juiste moment: het plantseizoen voor fruitbomen en struiken

Fruitbomen en fruitstruiken vormen een prachtige basis voor je eetbare tuin. Je schaft ze eenmalig aan en hebt er jarenlang profijt van. Maar wanneer plant je ze eigenlijk?

De inhoud van de grote tuincentra in de wintermaanden van het jaar laat je geloven dat er buiten in de tuin niets te doen valt. Niks is minder waar. Het plantseizoen is in volle gang! 

Het juiste moment om te starten met je eetbare tuin is nú.

  • Fruitbomen: Het najaar en het vroege voorjaar zijn de beste momenten om fruitbomen zoals appel, peer of pruim te planten. De wortels krijgen de tijd om te settelen voordat de groeiperiode begint. Het is wel belangrijk dat er geen vorst is voorspeld in de periode van aanplant. 
  • Fruitstruiken: Kies bessenstruiken zoals framboos, braam of rode bessen en plant ze in het najaar. Ze zijn relatief onderhoudsarm en geven jarenlange oogst.

Let op de standplaats: de meeste fruitsoorten houden van een zonnige plek en goed doorlatende grond. Maar zeker niet getreurd: er zijn ook genoeg soorten die ook in de schaduw een lekkere oogst kunnen geven.

Aanleggen van een moestuin: volle grond of verhoogde bedden?

Een moestuin kan een onderdeel van een eetbare tuin vormen. Bij het aanleggen kun je kiezen tussen planten in volle grond of verhoogde moestuinbedden. Beide opties hebben hun voordelen:

  • Volle grond: Geschikt voor grotere tuinen of als je de sierplanten en eetbare planten wil combineren. Zorg wel voor een goede bodemstructuur en vruchtbaarheid.
  • Verhoogde bedden: Ideaal voor kleinere tuinen, als je het fijn vind om binnen een kader te werken of als bijvoorbeeld de grondkwaliteit van je tuin niet optimaal is. Ze zijn makkelijk te onderhouden en perfect voor de meeste groenten.

Ook voor een moestuin geldt: hoe meer zonuren, hoe beter. Dus kies een zonnige plek. Ook in de halfschaduw zijn er genoeg mogelijkheden, kies dan wel voor soorten die minder zon nodig hebben.

Kruiden: smaakvol én functioneel

Kruiden zijn een onmisbaar onderdeel van een eetbare tuin. Ze zijn niet alleen heerlijk in de keuken, maar ook decoratief en nuttig:

  • Eenvoudig te kweken: Veel kruiden, zoals munt, rozemarijn en peterselie, doen het ook goed in potten of bakken.
  • Nuttig voor bestuivers: Bloeiende kruiden zoals tijm en bieslook trekken bijen en vlinders aan, wat je hele tuin ten goede komt.
  • Meerjarige soorten: Kies voor kruiden zoals bieslook en salie die jaar na jaar terugkomen.
  • Duur in de winkel: Veel verse kruiden zijn bij de supermarkt ontzettend prijzig, van de planten uit je tuin kun je meerdere keren oogsten. Tel uit je winst.

Tip: Plant kruiden dicht bij de keuken, zodat je ze snel kunt oogsten tijdens het koken.

Wil jij een eetbare tuin aanleggen?

Met een Tuinontwerp help ik je om jouw plannen om te zetten in een concreet en uitvoerbaar ontwerp. Of het nu gaat om de keuze van fruitbomen, de indeling van je moestuin, of een kruidenborder, ik denk graag met je mee.

Wil je eerst kennismaken. Boek dan nu eerst een Tuinconsult en zet de eerste stap naar jouw eetbare tuin!