Maak je tuin klimaatrobuust: Tips voor een duurzame buitenruimte

Tuinontwerp Almere Klimaatweek

Maak je tuin klimaatrobuust: Tips voor een duurzame buitenruimte

De Nationale Klimaatweek 2024 staat voor de deur, en dat betekent volop aandacht voor manieren waarop we onze leefomgeving duurzamer kunnen maken. Wist je dat je als tuinbezitter ook een verschil kunt maken? Een tuin kan niet alleen bijdragen aan de biodiversiteit en de afkoeling van je omgeving, maar ook beter bestand zijn tegen weersextremen als droogte, hitte en zware regenval. In deze blog geef ik tips om jouw tuin klimaatvriendelijker en robuuster te maken, zodat je tuin niet alleen mooi is, maar ook helpt bij het verbeteren van het klimaat van jouw directe leefomgeving.

1. Kies voor meer groen, minder tegels

Verharde tuinen met veel tegels houden warmte vast en laten nauwelijks water door. Dit versterkt de gevolgen van hittegolven en zorgt bij hevige regenval voor wateroverlast. Door tegels te vervangen met groen en gras creëer je een natuurlijke buffer die water opneemt en de bodem voedt. Kies bijvoorbeeld voor een groen gazon, bodembedekkende planten of mulch tussen je planten om de grond koel te houden en vocht vast te houden.

2. Plant een boom voor schaduw en koeling

Een boom in je tuin kan een wereld van verschil maken. Niet alleen zorgt een boom voor schaduw op warme dagen, maar hij verlaagt ook de temperatuur in je tuin en omgeving. Daarnaast fungeert een boom als opvang voor regenwater en een schuilplek voor vogels en insecten. Kies voor een inheemse boomsoort die goed past bij de omvang van je tuin, jouw grondsoort en de lichtinval.

3. Ga voor eetbaar groen

Eetbare tuinen zijn een geweldige manier om je tuin zowel functioneel als klimaatbestendig te maken. Door groenten, fruit en kruiden te planten, draag je bij aan biodiversiteit en kun je zelf gezonde, onbespoten producten oogsten. Voordeel is dat je je bewuster wordt van het voedsel aanbod per seizoen waardoor de kans groot is dat jouw koopgedrag in de supermarkt ook verandert. Daarmee is het zelf verbouwen van voedsel een duurzame keuze die transport en verpakking vermindert.

4. Creëer een regenbestendige tuin

Klimaatverandering gaat gepaard met extremen: droogte afgewisseld met periodes van hevige regen en clusterbuien. Door je tuin hierop voor te bereiden voorkom je problemen. Enkele ideeën om je tuin regenbestendig te maken:

  • Regenton: Plaats een regenton om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het bewateren van je tuin tijdens drogere perioden.
  • Plant een boom: Een deel van de regen blijft achter op het blad, de takken en stam en kan vandaar weer verdampen. Hierdoor, en doordat het overige water vertraagd via de stam naar de grond vloeit of van het blad afdruipt, worden neerslag pieken afgevlakt. 
  • Wadi of infiltratiezone: Creëer een plek in je tuin waar regenwater kan worden opgevangen en geleidelijk de bodem in kan trekken, bijvoorbeeld een wadi. Dit helpt het grondwater aanvullen en voorkomt wateroverlast.

5. Kies voor inheemse en droogte resistente planten

Inheemse planten zijn gewend aan de lokale klimaatomstandigheden, hebben minder water nodig en trekken vaak meer insecten aan. Daarnaast zijn droogteresistente planten ideaal voor warme zomers, aangezien ze minder vaak water nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, salie of grassen die goed tegen droogte kunnen. Zo kun je ook tijdens droge periodes genieten van een mooie en levendige tuin.

6. Composteren en bodemverbetering

Een gezonde bodem is de basis voor een klimaatrobuuste tuin. Door te composteren verrijk je je grond op een natuurlijke manier, waardoor planten beter bestand zijn tegen droogte en ziektes. Compost helpt bovendien om water beter vast te houden en bevordert de biodiversiteit in de bodem. Overweeg ook om mulch toe te voegen aan de bovenlaag, wat helpt bij het vasthouden van vocht en het verminderen van onkruid.

7. Bied schuilplekken voor dieren

Verandering van het klimaat heeft een directe invloed op de leefomgeving van insecten, vogels en andere dieren. Door je tuin diervriendelijker te maken, draag je bij aan een veerkrachtiger ecosysteem. Denk aan schuilplekken, zoals stapels takken of stenen, nestkastjes, en planten die voedsel en nectar bieden aan insecten. Hoe diverser je tuin, hoe beter deze functioneert als mini-ecosysteem dat bijdraagt aan biodiversiteit.

Kleine Stappen, Groot Verschil

Met enkele eenvoudige aanpassingen kun je jouw tuin klaarmaken voor de uitdagingen van klimaatverandering. Een klimaatrobuuste tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar biedt ook voordelen voor jezelf: minder onderhoud, lagere waterkosten en een tuin die er het hele jaar door groen en levendig uitziet. 

Doe mee tijdens de Nationale Klimaatweek en zet vandaag nog de eerste stap naar een duurzame tuin!